1 Ekim 2009 Perşembe

UYKU TULUMU HAYAT KURTARABİLİR


Almanya’da “Ani Bebek Ölümü Sendromu”na (SIDS) karşı uyku tulumu kullanımına ilişkin ülke çapında pilot proje başlatıldı. Solingen Hastanesi Başhekimi Volker Soditt, yeni doğan bebeklere araştırma çerçevesinde uyku tulumu dağıttıklarını belirterek, uyku tulumunun SIDS riskini azaltmak için birçok özelliğinin bulunduğunu söyledi. Soditt, uyku tulumunun, battaniye ya da yorgan gibi bebeğin başını kapatmayacağı için nefes almasını engellemeyeceğini, bol kesimli olduğu için bebeğin yüzüstü dönmesini zorlaştırdığını, ısıyı eşit tuttuğu için de bebeğin fazla ısınmasını engellediğini kaydetti.

Bu üç faktörün SIDS’in olası nedenleri olarak bilindiğini ifade eden Soditt, uyku tulumu kullanımının önlemlerden sadece bir tanesi olduğunu, ailelerin ayrıca bebeğin sigara dumanından uzak, çok sıcak olmayan odalarda sırt üstü yatmasını sağlamaları ve başına yakın bölgede tüylü hayvan ve bez bulundurmamaları gerektiğine dikkat çekti.

Anne ve babaların korkulu rüyası ani bebek ölümü, önceden herhangi bir belirti olmaksızın genelde uykuda görülüyor. Bebekler sadece gece uykusunda değil, öğlen uykusunda ve hatta pusetlerinde gezdirilirken uyuduklarında ölüyorlar. SIDS’e en fazla bebeklerin 2’nci ve 4’üncü ayları arasında ve kış aylarında rastlanıyor.Bebeğin yüz üstü uyuması, üst üste giydirilmesi, bebek odasının fazla sıcak olması, annenin gebelik sırasında sigara içmesi, annenin bebeğini emzirmemesi ve bebeğin yakınında sigara içilmesi SIDS’in risk faktörleri olarak biliniyor.

Kaynak

Hiç yorum yok: