3 Ekim 2009 Cumartesi

BEBEĞİNİZE DOĞRU GİYSİLER SEÇİN


Bebek sahibi olmanın en tatlı taraflarından biri, her yanından sevimlilik akan o minicik giysileri satın alıp, çocuğunuza giydirmek. Peki ama yaş büyümeye başlayınca kendi başına giyinmesini nasıl öğreteceksiniz?

Bebekleri giydirmek annelerin en büyük zevklerinden biri. Küçük bey ve hanımları giydirirken rahatlığa ve tasarıma olduğu kadar kaliteye de önem vermek gerekiyor. Ceylan’ın sizin için hazırladığı “Bebeğinizin Giyim Rehberi” sayfalarında bebeğinizin giyimiyle ilgili dikkat edilmesi gereken noktaların yanında; Ceylan’ın pratik önerilerini ve merak ettiğiniz noktaları bulacaksınız.


Çocuğunuza kendi kendine giyinmeyi öğretmenin pratik yolları:

• Öğrenmeye hazır olduğu zamanı iyi seçin

Öğrenmek için en uygun zaman 18-24 ay arasıdır. Öncelikle onun neleri yapamadığını gözleyin. Çocuklar için giysileri çıkarmak onları giymekten daha kolaydır. Çocuğunuzun çoraplarını çekiştirmesi, tokalarıyla oynaması ya da yeleğini çıkarmaya çalışması onun üzerini değiştirmeye ve bu alışkanlığı kazanmaya hazır olduğunu gösteren işaretler olarak kabul edilebilir.


• Doğru giysileri seçin


Çocuğunuzun giysilerini seçerken onun kolayca giyip çıkarabileceği pratik olan giysileri tercih etmelisiniz. Aldığınız ürünler eğer dayanıklı ve yumuşak olursa çocuğunuzun kavraması ve kullanması daha kolay olacaktır. Çocuğunuzun üzerine tıpa tıp uyan bir elbise bulmak zor olabilir, fakat fazla geniş ya da onun taşımakta zorluk çekeceği kadar ağır giysiler de tercih etmemelisiniz.


• Beceri kazanmasını sağlayın


Ellerini ve gözlerini kullanmayı öğrenen çocuk, giyinmenin anahtarını bulmuş demektir. Çocuğunuzun yemek yemeyi öğrenmesi, resim yapmaya çalışması gibi kendi kendine giyinmeyi öğrenmesi de gün be gün gelişecektir. Çocuğunuza bu alışkanlığı kazandırırken onun oyuncaklarından da yararlanabilirsiniz. Oyuncaklarını giydirmeye çalışan bir çocuk böylece zamanla kendinde de aynı şeyleri deneyecektir.


• Fikrini söylemesine izin verin


Birçok çocuğun kendi giysilerine karar verme yönünde güçlü duyguları vardır. Eğer onları birebir kendi seçimleriyle baş başa bırakmakta zorlanıyorsanız ve yanlış kararlar aldığını görüyorsanız telaşlanmayın. Onun seçim şansını sınırlayabilirsiniz. Örneğin iki farklı renkte kazak ile giderek hangisini giymek istediğini sorabilirsiniz. Böylece çocuğunuz kendi giysilerine kendisi karar verdiğini düşünerek daha büyük bir istekle giymeye çalışacaktır.


• Çocuğunuzu teşvik edin


Çocuğunuzun kendi kendine giyinmeyi öğrenmeye başladığı ilk zamanlar oldukça zor olabilir. Sizin bu durumda bir denge kurmanız gerekecektir. Hem ona yardım etmeli hem de onu alıştırmak için zaman zaman giyinirken yalnız bırakmalısınız. Örneğin hırkasını giydirirken bir kolunu siz geçirin diğerini ise onun geçirmesini isteyin. O bu işleri yaparken sakın elinden almayın. Yavaş da yapsa onun yapmasına izin verin. Eğer çocuğunuz başarılı olduğunu ve yapabildiğini görürse teşvik edilmiş olacak ve bir daha yapmak isteyecektir.

• Fazla üzerine gitmeyin


Giyinmeyi öğretirken onu zorlamayın. Ya da yapabileceğinden fazlasını yüklemeyin. Yanlışlar yaptığında ise onu düzeltmesi için zorlamayın. Her başarılı olduğunda onu överek güzel sözler söyleyin.


• Gelecek için hazırlayın

Giysilerini katlamayı ve düzenlemeyi öğretmek başlangıçta bir rüya gibi görünebilir. Fakat en azından çocuğunuza giysilerini düzgün bir şekilde koymayı öğretebilirsiniz. Yıkamak için çamaşırlarını ayırdığınızda ya da dolabını düzelttiğinizde çocuğunuzun size yardım etmesine izin verin. Böylece giysilerini koyduğu yerde bulmayı da öğrenecektir.


Ne zaman öğrenecek?


Eğer çocuğunuz aşağıda yazılı olan yaşta sıralanan özellikleri yapamıyorsa telaşlanmayın. Her çocuğun farklı bir şekilde gelişim gösterdiğini aklınızdan çıkarmayın.


1-2 yaş : Bu yaşlar çocuğun ilk atılımda bulunduğu yaşlardır. Tokasını saçından çıkarmaya çalışır, giysilerini çekiştirir.
2-3 yaş : Düğmelerini açabilir, tişörtünü giymeye çalışır.
3 yaş : Bütün giysilerini giyebilir, fakat bu uzun zaman alır.
4 yaş : Giysilerini tamamen giyebilmeli ve düzgün bir şekilde koyabilmelidir.
5 yaş : Ayakkabılarını bağlamayı öğrenir.

Burda

Hiç yorum yok: