30 Haziran 2009 Salı

Anne Sütünün Sağılması

Anne sütü, bebeğin gelişimindeki en önemli gıdadır. Suni mamalar veya inek sütü hiç bir şekilde anne sütünün yerini tutamaz. Çünkü, anne sütü doğal bir bileşimdir. Anne sütü içerisindeki koruyucu enzimler, bebeğin doğumundan erişkinliğine kadar görülebilecek olası sağlık problemlerinin önüne geçer. Bu açıdan her anne kendisinin, bebeği için "doğal sağlık kaynağı" olduğunu unutmamalıdır.
Başarılı bir emzirmenin yapılamadığı her türlü durumda, anne sütü yerine başka formül sütler kullanılmadan anne sütüne devam edilmelidir. Annenin sütünün kesilmemesi ve emzirmenin devamı için süt sağılması önemlidir. Öncelikle bebek erken doğmuşsa veya hastaysa ve bu nedenle de ememeyecek durumdaysa, annede meme iltahabı, meme başı çatlağı ve yara varsa, annenin meme başı bebeğin emmesine engel oluşturacak şekilde düz veya içe dönükse, anne çalışacaksa, anneden ve bebekten kaynaklanan her türlü emzirme-emme probleminde bir elektrikli pompa tavsiye edilmektedir.

Sütün sağılması şu durumlarda gereklidir :

Annenin sütü azalmış veya kesilmişse, yeniden arttırmak için


Tıkalı memeyi rahatlatmakta

Bebek hasta yada hastanede yatıyor ise

Meme uçları çökük olan annelerin, emzirmeden hemen önce meme uçlarını dışarı çıkarmak için

Kanal tıkanıklığını yada süt birikmesini tedavi etmekte

Memeyi reddeden ve zorluk çeken bir bebeği beslemekte

Bebek annesini ememeyecek kadar prematüre doğmuş ise

Sütün fazla kalanını buzlukta saklamak için

Anne çalışmaya başladıysa bebeğe süt bırakmak için

Anne bebeğinden uzakta iken süt akmasını önlemek için

Bebeğin çok dolu ve gergin memeyi almasını kolaylaştırmak için

Meme ucu ve çevresini kurutmak ve yara olmadan korumak için

Annenin kullandığı bir ilaç varsa, bu ilaç süte geçip bebeğe zararlı olacaksa, annenin tedavisi bitene kadar sütü sağıp sütün kesilmesini önlemek için
 
Süt pompası tipleri :
 
Hastane tipi elektrikli pompalar, bebeğin emme hareketini hem basınç, hem de ritm olarak en iyi taklit eden pompalardır. Bebekten düzenli olarak ve uzun periyotlarla uzak kalınacak ise en uygun seçenektir. Haftalık, aylık veya daha uzun sürelerle kiralanabilir.



İkili pompalar, her iki memeyi de aynı anda sağar ve pompalama süresini yarıya indirir. Ayrıca vücut süt yapma seviyesini artırır.


Küçük el tipi pilli veya elektrikli pompalar, bebeğinden sadece çok kısa bir süre ayrı kalacak annenin ihtiyacını karşılayabilir.
 
Anne sütünü saklarken:

Sağılan sütleri koymak için steril süt saklama poşetleri hem çok ideal hem de güvenilirdir. Sağılan sütler 24 saat içinde kullanılacaksa dondurmaya gerek yoktur.


Yeni sağılmış anne sütü;

- Buzdolabında 3 gün

- Buzdolabı buzluğunda 1 ay

- Derin dondurucuda 3 ay kalabilir.

 
Ayrıca, dondurulan sütler bebeğe verilmeden önce buzluktan çıkarılıp en az 12 saat buzdolabının içinde tamamen çözdürülmelidir. Sonrasında bebeğe kullanılacak olan miktar kadarı biberona boşaltılmalı, kalan süt buzdolabında saklanmalı kesinlikle çözülmüş süt tekrar dondurulmamalıdır.



Çözülen sütü buzdolabının içinde 24 saat muhafaza edebilirsiniz. Anne sütü bebeğe verilmeden önce biberon mutlaka sıcak su dolu bir kabın içinde ılıtılıp (benmari usulü) bebeğe verilmelidir.

Hiç yorum yok: