27 Nisan 2009 Pazartesi

Hareket Eden Kayalar



"Sonra bunun arkasından yine kalbleriniz katılaştı, şimdi de taş gibi, ya da taştan da beter hale geldi. Çünkü taşlardan öylesi var ki; içinden nehirler kaynıyor, yine öylesi var ki, çatlıyor da bağrından sular fışkırıyor, öylesi de var ki, Allah korkusundan yerlerde yuvarlanıyor... Ve sizin neler yaptığınızdan Allah gafil değildir". (Bakara Suresi-74)



Kaliforniya'nın güneydoğusunda bulunan Ölü Vadi dünya üzerindekiçözülemeyen birkaç gizemden birini barındırıyor. Kurumuş bir tuz gölü üzerinde koca düzlükte küçük tepecikler gibi duran kayalar kendi kendilerine!kayarak hareket ediyorlar yada şu ana kadar anlaşılamayan bir etki kayaların kaymasına neden oluyor. Bilim adamlarının araştırmaları sonucunda bu olayla ilgili birkaç tahmin yürütülmüş ama hala bir sır olarak kalmaya devam ediyor.

Hareket eden kayaların ağırlığı bazen 300 kiloyu geçebiliyor ki bu bile insanışaşırtabiliyor. Gözlemler kayaların hareketini doğruluyor ama hangi etkidendolayı olduğu hala bilinmiyor.


Bu olayın nedenleriyle ilgili bilim adamları 4 tahmin yürütmüş:

1- Uzunluğu 4 kilometre, genişliği 2 kilometre olan kurumuş tuz gölündeyüzey silt ve kilden oluşuyor. İklim ise bölgede kurak. Yağmur yılda sadece 5cm civarında yağıyor. Yağmur yüzeyi kaygan hale getiriyor ve kayalar buyüzey üzerinde kayıyor.

2- En favori cevaplardan biri rüzgarla hareket ettikleri. Yörede esen rüzgargüneybatıdan kuzeydoğuya doğru esiyor. Birçok kayan kayanın yönüde budoğrultuda. Yağmur yağdığında zemin ıslakken, sert rüzgar kayaları yavaşyavaş hareket ettiriyor deniyor.

3- Hayvanlar veya insanlar tarafından hareket ettirildikleri.

4- Buz yardımıyla hareket ediyorlar. Bazı yıllarda gölün tabanı ince bir buztabakasıyla kaplanıyor. Kuvvetli rüzgar buz tabakasını kayalarla birliktehareket ettiriyor. Bu sav fazla tutarlı bulunmuyor çünkü hareket eden buztabakası yüzeyde bir iz bırakması gerekirken bu izlere yüzeyde rastlanmıyor.

5 yorum:

Stil Direktoru dedi ki...

Ne kadar ilginç acaba nedir gerçek cevabı tüylerim diken diken oldu inan!

Mavi Bahçe dedi ki...

Stil Direktörü;
Gerçekten da çok ilginç.Allah'ın işine akıl sır ermiyor işte.Kimbilir bizim bilmediğimiz nice olaylar yaşanıyor böyle

Esin dedi ki...

Mucize başka açıklması yok...

Mavi Bahçe dedi ki...

Haklısın Esincim

ASLI dedi ki...

gerçekten mucize çok şaşırdım okurken