24 Mart 2009 Salı

Tüp bebek uyarısı

Tüp bebeğe olan rağbetin gün geçtikçe artması, bu konudaki riskleri de çoğaltıyor.

Bilim insanları, gerek yöntemin kendisi konusunda, gerekse seçilecek tüp bebek merkezleri konusunda uyarıyorlar. İngiltere’de ise tüp bebek merkezlerinin çiftleri, gerek tüp bebek, gerekse benzeri diğer yöntemlerin riskleri konusunda önceden uyarması için karar alındı.


HACETTEPE Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yaralı, "İyi bir tüp bebek merkezinde gebelik oranlarının yüksek, çoğul gebelik oranlarının düşük olması" gerektiğini belirtti. Prof. Yaralı, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bir tüp bebek merkezine başvurduklarında şu üç soruyu sormalarını istiyor:


1) Embriyo transferi başına gebelik oranı nedir?

2) Çoğul gebelik oranı nedir?


3) Dondurma-çözmede başarı oranları nedir?


Prof. Yaralı’nın verdiği bilgiye göre, iyi bir merkezde gebelik oranları yüzde 50-55 ve üstünde olmalı. Çoğul gebelikte ikiz bebek oranı yüzde 25 ve altında, üçüz gebelik oranı da yüzde 3’ten düşük olmalı. Donma-çözme uygulamaları da embriyo transferi başına gebelik oranının yüzde 50’si civarında olmalı.


Bu arada, İngiltere’de ilk kez yapılacak bir uygulamayla, ekim ayından itibaren tüp bebek merkezleri çiftleri, gerek tüp bebek gerekse benzeri diğer yöntemlerin riskleri konusunda önceden uyarmak zorunda olacak. Atlanta’daki Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi Merkezi’nden bilim adamları, 13 bin 500 doğumla 5 bin kişilik kontrol grubunu karşılaştırdı. İngiltere Fertilizasyon ve Embriyoloji Kurumu (HFEA) tarafından da şu uyarı yapıldı: Kısırlık tedavisi için başvuran çiftler, bu yöntemin bebekte hayatı tehdit eden sağlık sorunları veya uzun dönemli sakatlıklara yol açabileceğini bilerek kararlarını vermeli. Çünkü, tüp bebekler kalp kapakçığı kusurundan, yarık dudak ve damağa, bağırsakların ve yemek borusunun tam gelişmemesi yüzünden sindirim sistemi anormalliklerine kadar çeşitli hastalıklardan mustarip olabiliyor.

4 yorum:

beyaz mendil dedi ki...

Çok faydalı bilgiler,bunları bizlerle paylaşman da çok güzel.Teşekkürler hayatım.Sevgiler

Mavi Bahçe dedi ki...

Rica ederim canım benim

Unknown dedi ki...

merhabalar,
ben bir tüp bebk ünitesinde koordinatör olarak çalışmaktayım.tedavi yaptıracak kişiler gerçekten çok bilinçli olarak araştırıp, ona göre merkeze karar vermeliler...gerçekten tedavi süreci çok zor.allah bu tedaviyi gören herkese yardım etsin...

Mavi Bahçe dedi ki...

Esra Günüşen Ertuğrul;
Bu güzel bilgi için teşekkür ederim canım.Seninde söylediğin gibi Allah bu tedaviyi görenlerin yardımcısı olsun.Sevgiler