26 Mart 2009 Perşembe

Bebeğinize uyumayı öğretin

Bebek gibi uyuyan çocuklar dünyada kaç anne - babaya nasip olur?

Şanslı ebeveynlerden değilseniz üzülmeyin. Onun mışıl mışıl uyuması sizin elinizde.

Dünyada pek az şey, yeni bir bebek sahibi olmak kadar insanın hayatını etkiler ve değiştirir. Anne - baba olmaya alışmak yeterince şaşırtıcı ve zorken, bir de uykusuzlukla mücadele etmek gerekir. Zira gece ile gündüzü henüz ayırt edemeyen bebeğimiz, bir melek kadar usluysa bile, en az 3 - 4 saatte bir uyanıp beslenmek isteyecektir.

Bebek gibi uyusun
İlk üç ay bebeğin uyku ve beslenme düzenine pek müdahalede bulunulmaması önerilir. Teoride, uykusu geldiğinde uyur. Sizinki uyumuyorsa, İngiliz pediatrist Miriam Stoppard'ın tavsiyelerine kulak verin:

Bebeğinizi kendi belirlediğiniz saatlerde beslemek, onun ihtiyaçlarına uymayabilir. İhtiyacı karşılanmayan bebekse iyi uyumaz. Gece uykusunun zamanla uzayabilmesi için, o uykuya yetecek miktarda kalori aldığından emin olmak gerekir. Bu da, bebeğin istediği sıklıkla beslenmesiyle olur. Altı haftalık olduğunda, bir defada 6 saat uyuyabilir. Şanslıysanız, bu uzun uyku geceye denk gelecektir. Şansınızı artırmak için, bebeğiniz geceleri kalktığında mümkün olduğunca az ses çıkarın, loş ışıkta besleyin, konuşmayın, oyun oynamayın. Zamanla gece uyanmanın kendisine özel bir eğlence getirmediğini anlayacaktır.
Yeni doğan bir bebek sesten rahatsızlık duymaz. Kendinize ve bebeğinize iyilik etmek istiyorsanız, onun uyku saatini bir olay haline getirmeyin. Taşınabilir, küçük bir beşik edinin ve siz neredeyseniz, oraya yatırın. Ev aletlerinin sesi onu rahatsız etmez. Hatta bebekler, anne karnındayken duymaya alıştıkları ritmik seslerle, insan sesleriyle veya kalp atışı sesleriyle daha iyi uyur. Geceleri uyumakta zorlanan ya da uyandığında, uykuya dönmek istemeyen bebeğinize de, eşinizle konuşmalarınızın veya kalp atışlarının kayıtlı olduğu bir kaset dinletebilirsiniz. Ayrıca klasik müziğin de rahatlatıcı bir etkisi olduğu bilinir.
Bebeğiniz gündüzleri uyumakta zorlanıyorsa, onu ana kucağında gezdirebilirsiniz. Hem siz işinizi görürsünüz, hem de hareket, sizin kokunuz ve kalp atışlarınız bebeğinizi anne karnında gibi rahatlatıp uyutur.
Her ne kadar kırkı çıkmadan çocuk dışarı çıkarılmaz dense de, açık hava bebeklerin iyi uyumasına yardımcı olur. Bunda dış uyaranların çok olması nedeniyle, bebeğin daha çabuk yorulmasının da etkisi vardır. Yeterince uyarılmayan bebek iyi uyumaz. Aşırı uyarılma ise, uykusunun başına vurmasına neden olur.

Yeni doğan bebekler çok sıcak bir ortamdan geldiklerinden, ilk haftalar bizlerden daha çok ısıya ihtiyaç duyarlar. Ama unutmayın, sadece üşüyen bebek değil, sıcaklayan bebek de iyi uyumaz. Soğuğu olduğu gibi sıcağı da daha çok hisseder. Çünkü küçük bebekler terleyemez.

Gazının çıkmış olması da iyi bir uyku için önemlidir. Bebekler, emerken yuttukları hava nedeniyle meydana gelen gazı, hareket edemedikleri için kolayca çıkaramazlar. Bebeğinizin gazını çıkartmasına yardımcı olmak için, onu hareket ettirin.

Uyku düzeniyle rahat edin
Sağlıklı bir uyuma alışkanlığı edinmesi için, bebeğinizi en erken üç aylıkken bir yatma düzeniyle tanıştırabilirsiniz. Örneğin, yatmadan yarım saat önce yıkayıp, pijamalarını giydirip, odasında onu çok uyarmayacak oyunlar oynayabilirsiniz, yaşı daha büyükse kısa bir hikaye okuyabilirsiniz. Böylece bebeğiniz yatma zamanının geldiğini anlayacak ama aktivitelerden hoşlandığı için strese girmeyecektir. Daha sonra, emiyorsa son kez karanlıkta emzirip veya biberonunu verip yatağına yatırabilirsiniz. Bir düzen oluşturmaya çalıştığınız ilk zamanlarda, odasından ayrılırken ağlarsa hemen yılmayın. 1 - 2 dakika bekleyin, ağlaması kesilmezse yanına gidin, rahatlatıcı bir ses tonuyla biraz konuşun, yine ayrılın. Ağlamaya devam ederse, aynı şeyi uyuyuncaya kadar tekrarlayın. Böylece bebeğiniz hem terkedilmiş hissine kapılmayacak hem de sizin onu almamakta kararlı olduğunuzu anlayacaktır. Sonunda dayanamayıp alacaksanız, hiç denemeyin. Çünkü, o zaman bebeğiniz uzun süre ağlarsa alınacağını öğrenecek ve bu onu isteklerini ağlayarak yaptırmaya itecektir. 1 - 2 gün uygulamak zorunda kalabileceğiniz bu yöntem, uzun vadede hem sizi, hem de bebeğinizi rahat ettirecektir. Değişik saatlerde, televizyonun karşısında, ayakta sallayarak uyutmaya alıştırma, ilkokulun ilerleyen yıllarına kadar devam edecek kötü uyku alışkanlıklarının başlangıcı olabilir.

5 yorum:

havvanur dedi ki...

yine güzel konuya parmak basmışsın genç melekkcim bn uyku düzenini 2kızımdad becerdim şükür ne kucakta salladım nedebaşka bi yöntem 3 ay sonrası kendi kendilerine uymaya alıştılar:))tşk paylaşım için birde şu yürüteç olayına el atsa n sevinirim emekleme ve yürüteç zararlımı faydalımı gibi yani by

Mavi Bahçe dedi ki...

havanurcum teşekkür ederim canım.İnşallah ilerde bende başarabilirim:)
Tamam canım en kısa zamanda yürüteçle ilgili konudada bir yazı paylaşıcam.Sevgiler

benim de sözüm var dedi ki...

istedim, yazdın çok sağol

benim de sözüm var dedi ki...

çok teşekkür ederim

Mavi Bahçe dedi ki...

Rica ederim allemdurik.Biraz geç oldu kusura bakma.başka birşey istersen ben herzaman burdayım:)Sevgiler