9 Eylül 2009 Çarşamba

Babanın Listesi

Bir babanın doğuma ve babalığa hazır olmasının en kolay, güzel ve eğlenceli yolu, olabildiğince hamilelik dönemini eşiyle beraber yaşamaktır. Doğum öncesi eşinizle doğuma hazırlık sınıflarına katılabilir, size ilginç gelebilecek ve babalık sürecinde hayatınızı kurtaracak birçok bilgi edinebilirsiniz. Diğer bir yol da okumaktan ve olabildiğince bilgi edinmekten geçiyor. Doğum hakkında bilgi sahibi olmak da sizi ani başlayan doğum sancıları sırasında paniklemekten ve süreci zorlaştırmaktan alıkoyar.

1. ‘Gerçek’ doğumun başladığını anlamak: Doğum zamanı yaklaşıyor. Siz de hazırlıklı olup, doğru zamanda hızlı hareket etmek zorundasınız.


 
  1. Eşinizin ‘suyu geldiğinde’ anlayın ki doğum başlayacaktır. Kadınların yüzde 80’i sularının gelmesinden sonra 12 saat içinde doğum yapıyorlar.
  2. Az az yaklaşan sırt ağrısı, kasıklarda kasılmanın başlaması.
  3. Düzenli kasılmalar. Aralarının kısalması ve daha yoğun ve uzun kasılmaların başlaması.
 2. Kasılmaların zamanlamalarını belirlemeye çalışın. Kasılmaların şiddeti ve aralarındaki zaman, kasılma süresi, size doğumun ne zaman başlayacağı konusunda büyük ipucu verir. Doktorunuzdan kasılmaların zamanlarının ne anlama geldiğini öğrenin.



3. Hastaneye çok erken gitmeyin. Hastaneye hangi aşamada gideceğiniz iyi öğrenin yoksa doktorlar sizi evinize geri gönderecektir. Bu da eşinize ve size ekstra bir yorgunluk demek.


4. ‘Doğum’ nasıl gerçekleşiyor, öğrenin ve hazır olun. Doğum filmlerdeki gibi bir anda bebeğin dünyaya gelmesi ile başlayıp bitmiyor. Çok az kadın sancısız ve çabuk doğum yapıyor. Özellikle ilk kez anne olan kadınlar için durum daha da zor. O nedenle bu ‘yolculuğa’ hazır olun ve desteğinizi eşinizden esirgemeyin

2 yorum:

Unknown dedi ki...

ben de kursta babalara bunları anlatıyorum...liste şeklinde veriyorum, yapmaları gerekenleri...inşallah yardımı dokunuyordur...

Mavi Bahçe dedi ki...

eminim dokunuyordur Esracım