12 Ağustos 2009 Çarşamba

Doğum Sonrası Zayıflama


Hamilelik döneminde alınan kilolar, çoğu anne için eski formlarına dönemeyeceklerini düşündürür. Bu dokuz aylık dönemi az kilo alarak geçirenlerin yanında, aşırı kilo alarak vücudu tamamen farklılaşmış anneler de bulunmakta. Hatta doğum sonrası emzirme döneminde kilo alan anne adayları bile var.

Dokuz aylık bir hamilelik süreci yaşadınız ve bu dönem içinde bebeğiniz için doktorunuzun önerdiği biçimde sağlıklı beslendiniz. Hatta 1 yerine belki 2 ya da 3 bebek taşıdınız. Onları sağlıklı dünyaya getirdikten sonra, beslenmeleri için en önemli besin olan anne sütünü esirgemediniz ve besleyici olması için her türlü gıdadan yemeye çalıştınız. Bu dönemde rejim yapamamak, hatta kilolarınızdan kurtulmak yerine, belki de az da olsa kilo almak moral bozucu gelebilir. Emzirme döneminde, doğum kilolarıyla biraz daha yaşamak sizin için sorun olabilir.

Bu durumda tek düşünmeniz gereken, dünyaya sağlıklı bir bebek getirmiş olmanızdır. Görevinizi tam olarak yerine getirdiniz ve onu sütünüzle gerektiği kadar büyüttünüz. Emzirme dönemi bittiğinde, artık kendiniz için birşeyler yapma vakti geldi demektir. Hamilelik ve emzirme döneminde, eğer kontrollü kilo aldıp beslendiyseniz kilo vermeniz daha kolay olacaktır. Hatta uzun bir emzirme döneminiz olduysa ve yine kontrolü kaybetmeden düzenli beslendiyseniz, mutlaka biraz da olsa kilo vermişsinizdir.

Özellikle sezeryan sonrası kilo vermekte zorlanan, normalden kilolu anneler için uzmanlardan gelen birçok öneri var. Hatta bu önerileri kilo vermek isteyen bütün herkes uygulayabilir.

Zayıflama konusunda önemli ilk kural, karar vermektir. Kilo vermeyi istemek ve bunu kesin, kararlı ve inanarak sürdürmek ilkönce beyinde bitiyor. Bunu uygulayıp uygulayamayacağınızı ve isteyip istemediğinizi düşünüp, aklınız ve mantığınızla kararınızı verip öyle harekete geçmelisiniz.


Eğer çok kiloluysanız ve vermek istediğiniz kilo fazla ise, bunu bir diyetisyen yardımı ile yapmak çok daha iyidir. Diyetisyenin size özel olarak uygulayacağı diyet ile daha sağlıklı kilo verebilirsiniz. Eğer fazla kilom yok ve bunu kendim yapmak istiyorum diyorsanız, yapmanız ve uygulamanız gereken uzun bir listeye bağlı kalmak zorundasınız.

Kilo verme kararını aldıktan sonra, ikinci bir karar olarak da ne kadar zamanda kilo vermek istediğinizi belirlemektir. Bir ayda 5-6 kilodan fazlasını vermenin sağlığınız açısından sakıncalı olduğu unutulmamalıdır. Dokuz ay süresince aldığınız kiloları, bir ayda vermenin imkansız olduğunu bilmeniz, sizin hem mantıklı düşünmenizi sağlayacak hem de size biraz daha moral kazandıracaktır.

Zayıflarken günün en önemli besin zamanı kahvaltı asla ihmal edilmemelidir. Bir bebeğinizin olduğunu unutmayın ve onun enerjisi karşısında yenilmemek için mutlaka gereken enerjiyi sabah kahvaltısı ile almaya çalışın. Kahvaltıyı ekmek ağırlıklı değil, daha çok lifli ve kalsiyum-protein ağırlıklı beslenin. Az yağlı peynir, 1-2 dilim kepekli ekmek, biraz zeytinyağı, yumurta, 1-2 ceviz, biraz bal, zeytin, yağsız süt, domates ve salatalık. Makul miktarlarda ve yavaş yavaş sindirilerek yendiğinde kesinlikle sağlıklı ve doyurucudur.

Öğün atlamadan hatta sık sık ama azar azar beslenmenin, diyette önemli bir nokta olduğunu söyleyen uzmanlar, mideyi dolu tutarak sonraki öğünde de fazla yemeyi engellediğini söylemektedir. Ama bu ara öğünlerin yine, hafif ve lifli şeyler olması gerekmektedir. Meyve, yoğurt, badem ve fındık gibi makul miktarda kuruyemiş, salata, kurutulmuş meyveler tam ara öğünler içindir. Öğün atlandığında, daha uzun süren açlık sonrasında yemek daha fazla tüketilmektedir. Esas öğünlerde ise posalı yani bol lifli beslenmeye özen gösterilmeli. Kepekli tahıllar, bakliyatlar, sebze ve meyveler yenmeli ve az yağ ile tüketilmeli.

Akşam yemeğini saat 7'den sonra yememek dikkat edilecek konulardan biridir. Dolu bir mide ile yatmak, vücudun yağlanması için idealdir. Yatmadan önce açlık hissediliyorsa yine meyve ya da biraz salata yenebilir. Davetlerde ya da misafirliğe gittiğiniz akşam yemeklerinde, teklifleri reddetmeyi unutmayın. Siz istemeden kimse size zararlı bir besin yediremeyeceğini aklınızdan çıkarmayın.

Yemekler uzun bir süre içinde yenmeli, iyice çiğnenmelidir. Tokluk hissinin 20 dakikada oluştuğu bilinmeli ve bu zaman içinde yemeği bitirmenin daha fazla yemek yenmesine neden olduğu unutulmamalıdır. Yemek yerken hiçbirşey izlemeyin, okumayın ya da herhangi birşeyle meşgul olmayın.

Şekerli ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmak, kızartma ve hamur gibi yiyecekleri hiç tüketmemek gerekmekte. Bu tip yiyecekler çok istendiğinde ya tadımlık ya da çok küçük porsiyonlar şeklinde nadir yenmesine dikkat edilmeli. Bir de yemek pişirirken, mutfaktaki küçük atıştırmalardan uzak durulmalı.

Hamilelik ve emzirme sonrasında, alkol özlemi abartılmamalıdır. Alkolün kalori açısından yüksek olduğu unutulmamalı ve alkol yanında yenen cips, kuruyemiş ve mezelere de dikkat edilmelidir. Bütün bunların haricinde bol su tüketmek, kahveden uzak durmak ya da makul derecede tüketmek, gazlı içeceklerden ve meyve sularını hiç içmemek kilo kaybına yardımcı olacaktır.

Ayrıca kilo vermede en büyük etkenlerin; düzenli uyku uyumak, steresten uzak durmak, egzersizi ihmal etmemek olduğu unutulmamalı. Hergün düzenli olarak yapılan spor, hem yapılan diyetin etkinliğini hem de metabolizma hızınızı artırmaktadır. Ev işlerinden yorgun düşseniz bile, en azından yapacağınız 1 saatlik hızlı tempodaki yürüyüş, diyetinize yardımcı olacaktır.

Kaynak:Burda

2 yorum:

benim de sözüm var dedi ki...

İlaç gibisin zeyno:)

Mavi Bahçe dedi ki...

Sende allemduriğim:)