24 Ağustos 2009 Pazartesi

Çocuk odası nasıl olmalı?



Çocuğunuz her geçen gün büyüyor ve ihtiyaçları değişiyor. Doğduğu andan itibaren nasıl bir odaya sahip olması gerektiğini biliyor musunuz?

Özgürce yazıp çizsin

Çocuklarınızın duvarlara resim yapmasından rahatsız oluyorsanız, duvarı, istediği gibi yazıp çizmesini sağlayacak bir kara ya da beyaz tahtaya dönüştürebilirsiniz.

Böylece evin duvarlarına resim yapmayı bırakıp, sadece odasındaki duvara özgürce resimler yapabilir, hatta ders çalışırken unutmaması gereken notları yazarak, uyumadan önce veya sabahları uyanır uyanmaz onları okuyabilir.

Tematik odalar

Evinizin bir tarzı varsa çocuklarınızın odasının neden olmasın? Yaşı küçük de olsa onun da bir stili vardır. Dekore ederken onun da fikrini alıp, hayal ettiği odayı yapmak hiç de zor değil. Tematik odaların pek çok çeşidini çocuk mobilyaları satan firmalarda bulabilirsiniz.

Erkekler daha çok favori sporları, hayvanları ya da tırmanmaya müsait ormanlı dekorasyon stillerini tercih ederken, kızlar çiçekli, kelebekli, prensesli odaları istiyor. Tabii renklerde de büyük farklar var. Erkeklerin favori rengi mavinin tonları olurken, kızlar pembe gibi pastel tonları tercih ediyor.

Bebeğin ilk odası ve temel parçalar

Bebek odasını bebek gelmeden iki ay önce hazırlamak yeterlidir. Renkli bordürler ya da canlı duvar kağıtları, çocukların hayal güçlerini harekete geçirir. Karyola, kıyafetler için bir dolap ve alt değiştirici birimi ilk etapta alınacak temel parçalardır. Perde seçiminde ışığı kesen perdeleri tercih etmek uygundur.

Hesaplı ve uzun süre kullanılacak bir oda Çocuklar hızla büyüdüğü için odalarında da sık sık değişikliğe ihtiyaç duyuluyor. Ancak çok fazla masrafa girmeden uzun süre kullanılacak eşyalar almak istiyorsanız yatağa dönüşen karyolaları tercih edebilirsiniz.

Yine mobilyaların renk seçimlerini yaparken daha klasik renkleri seçebilir ve sadece aksesuvarları değiştirerek odanın havasını da çocuğunuzun yaşına göre değiştirebilirsiniz. Erkek çocuklar için kahve tonlarında doğal mobilyalar, kızlar için ise beyaz mobilyalar alınabilir.

Dar mekanlar için basit çözümler

Birkaç küçük ayrıntı ile çocuklarınızın odalarındaki dağınıklığı toplayabilirsiniz. Çocuklar eşyalarına önem verirler ve hepsini saklamak isterler. Bu tür durumlarda en iyi çözüm bolca çekmece ve dolaptır. Yatak altlarına konan tekerlekli kutular ve altı sandıklı sedirler de işe yarar.

Duvarlara monte edeceğiniz raflar, küçükken oyuncaklara, büyüyünce de kitaplara yer sağlayacaktır. Odanın dekorasyonunda açık renk kullanmak da odayı daha geniş ve ferah gösterir. Eğer çocuğunuzun yatıya gelen arkadaşları varsa ona içinden arkadaş yatağı çıkan bir karyola alın

Nefes alan duvarlar

Japon seramik devi Inax tarafından 'nanoteknoloji' ile üretilen kil bazlı iç cephe kaplaması, çocukların hastalıkları birbirine bulaştırmasını önlemek, mikrop ve bakterileri etkisiz hale getirmek için tasarlanmış bir ürün.

Dünyada ilk ve tek formaldehit içermeyen ürün olan Ecocarat, ortamdaki nem seviyesini yüzde 40 ile yüzde 70 arasında tutarak gerektiğinde fazla nemi alıyor ya da ortama nem veriyor. Malzeme bu şekilde rutubet ve bakteri oluşumunu engelliyor.

Hayal dünyaları gelişsin

Eğer çocuğunuz henüz küçükse, odasına yapacağınız bir kukla tiyatrosu sahnesi ile hem onu çok eğlendirebilir, hem de hayal gücünü geliştirebilirsiniz. Kukla sahnesini firmalardan hazır bulabilir ya da bir marangoza yaptırabilirsiniz.

8 yorum:

beyaz mendil dedi ki...

Çocuğum yok ama özendiğimden mi bilmiyorum,yine de bu yazıları okumak hoşuma gidiyor.Sevgiler

PINK PRINCESS dedi ki...

bu yazı benim için çok iyi oldu daha zamanım var ama son dakikaya da bırakmamak lazım.

Mavi Bahçe dedi ki...

Beyaz mendil çocuğun olduğunda işine yarar umarım canım.Sevgiler

Mavi Bahçe dedi ki...

pinkim canım benim çok haklısın son dakikaya bırakmamak lazım hele küçük meleğin doğumu yaklaşırken daha bir heycanlı olucaksın eminim:)

PINK PRINCESS dedi ki...

bencede birşeyler almmaya başlayınca daha eğlenceli olur:)

Mavi Bahçe dedi ki...

Haklısın:)

C@N@N dedi ki...

slm canım belki oğlum için çok geç oldu ama ikinci bir çoçuğum olunca tavsiyelerine uyucam.sevgilerimle....

Mavi Bahçe dedi ki...

Gülüşüm teşekkürler canım.Sevgiler