10 Ocak 2009 Cumartesi

GAP için çalıştırılan çocuk işçiler kurtarıldı

Amerikan hazır giyim şirketi GAP için Hindistan’da üretim yapan bazı atölyelerde, çocuk işçilerin çok kötü şartlarda çalıştırılması, yetkilileri harekete geçirdi. Baskınlarda 14 çocuk kurtarıldı.

YENİ DELHİ - İngiliz The Observer gazetesi tarafından pazar günü Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’deki bir atölyede bazıları 9-10 yaşındaki çocukların kötü koşullarda çalıştırıldığının ortaya çıkarılmasının ardından, Hindistan’da faaliyet gösteren bir derneğin polisi alarma geçirdiği ve dün akşam polisin söz konusu atölyeye baskın düzenledDernek yetkilisi Bhuwan Ribhu, Noel’de tanesi yaklaşık 28,5 Euro’ya satılması planlanan gömleklere elle “GAP Kid” yazısını işleyen 9 ila 16 yaşlarındaki bu çocukların çalıştıkları mekanda yaşadıklarını, bazı çocukların hasta olduğunu, bazılarına maaş bile verilmediğini anlattı.

Çocuklardan biri de Indian Express gazetesine, sabah saat 09.00’dan gece yarısına kadar sadece kahvaltı ve akşam yemeği arası vererek çalıştıklarını ve ayda 7 Euro kazandıklarını aktardı. Çocukların mahkemeye çıkarılacağı ve her birine tazminat ödenip ailelerine teslim edileceği belirtilirken, Amerikan firması GAP, dünkü açıklamasında, The Observer’daki yazının yayımlanmasının ardından Hindistan’daki çocuklar tarafından üretilen giysilerinin satışının durdurulacağını duyurdu.

Birçok tekstil grubu gibi Asya’da üretim yapan GAP, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve kendisi adına çalışan şirketin izni olmayan bir başka taşeron firmaya iş yaptırdığının sanıldığını belirtti.

Kuzey Amerika, Avrupa ve Japonya’da 3 binden fazla mağazası bulunan GAP için üretim yapan 2 bin taşeron firmadan 200’ü Hindistan’da bulunuyor. Ülkede yaklaşık 13 milyon çocuk işçi bulunduğu tahmin ediliyor.

Hiç yorum yok: