7 Ocak 2009 Çarşamba

Bazı Bitki Çayları Düşük Riskini Arttırır



Günlük hayatımızda kullandığımız ve doğal bitkiler olarak değerlendirdiğimizden zararlı olabileceğini düşünmediğimiz birçok ürün aşırı tüketildiğinde düşük riskini arttırır. Örneğin karanfil, fesleğen, biberiye, anason, pelin otu, hardal, sedefotu, sarı kantaron ve çuha çiçeği şüpheli bitkiler arasındadır.

Hamilelikte kesinlikle tüketilmemesi gereken diğer gıdalar nelerdir?

• Kılıç, uskumru gibi balıklar ve özellikle ton balığı konservesi yüksek cıva içermeleri nedeni ile sakıncalıdır
• Sosis, salam, sucuk gibi şarküteri ürünleri çok az ve çok pişmiş tüketilmelidir
• Çiğ yumurta, çiğ et, çiğ balık özellikle kabuklu deniz ürünleri tüketilmemelidir
• Pastörize olmayan süt ve süt ürünleri ve taze peynir tüketilmemelidir
• Yüksek doz A vitamini zararlıdır bu yüzden yüksek doz multivitamin ile karaciğer ve karaciğer ürünleri tüketilmemelidir
• Aspartam ve sakarin net sonuçlar olmamakla birlikte kaçınılmalıdır.
• 120oC’nin üzerindeki sıcaklıklarda hazırlanan kızartma ya da yüksek ısıda fırınlanmış gıdalar tüketilmemelidir.
• Hava almış ya da sızdırmış kutu–kavanoz gıdalar tüketilmemelidir
• Donmuş gıdalar pişirilmeden önce tamamen, mutlaka buzdolabında çözülmeli, kesinlikle oda ısısında çözülmesi beklenmemelidir
• Çiğ ya da az pişirilmiş hazır gıdaların, tüketilmeden önce her yerinin eşit ısıtıldığından emin olunmalıdır
• Gebeliğin ilk 4 ayında aromaterapi yağları kullanılmamalıdır

Hiç yorum yok: