3 Aralık 2008 Çarşamba

Genetik bir problem: Mol gebelik


Mol gebelik, gestasyonel trofoblastik hastalığı (GTH) başlığı altında sınıflandırılan, Hipokrat'ın, İsa'nın doğumundan 400 yıl önce "bin bebek taşıyan anne" dediği, halk arasında, "üzüm gebeliği" olarak da bilinen hastalıklar grubudur. Mol gebelik, yumurta hücresi ile spermin döllenmesi sırasında meydana gelen, genetik bir hata sonucu oluşan kromozomal yapının sebep olduğu bir durumdur. Kadın Hastalıkları ve Uzmanı Doç. Dr. Tolga Ergin: “Bu hastalıklar grubu, embrionik dönemde bebeğin plasentasını ve de zarını oluşturan trofoblastik hücrelerden köken alan, aynı zamanda gebelik ürününün sağlıklı bir şekilde gelişme gösterememesi ile birlikte, rahim içinde üzüm tanesi gibi çok sayıda vezikül adı verilen, içi sıvı dolu yapıların olduğu, anormal bir gebelik şeklidir.” diyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün histolojik sınıflandırma sistemi aşağıdaki gibidir.

1-Hidatiform mol.
a-komplet mol hidatiform.
b-parsiyel mol hidatiform.

2-İnvazif mol hidatiform.
3-Koryokarsinoma.
4-Plasental yerleşim bölgesinden kaynaklanan trofpblastik tümör.
5-Diğer, sınıflandırılamayan grup.

Komplet mol hidatiform

Komplet mol hidatiform gebeliğiniz durumunda, ultrasonografi ve histopatolojik incelemeleriniz sonucunda bebeğinize ait hiçbir yapı bulunmaksızın rahminiz, şişmiş şeffaf keseciklerle dolu olur. Bebeğiniz 46 adet (2x23) kromozom taşır, ancak hepsi baba kaynaklıdır. Tek bir sperm tarafından döllenen boş bir yumurtanızın ikiye bölünmesiyle ya da boş bir yumurtanın 2 adet sperm tarafından döllenmesiyle oluşur.

Parsiyel mol hidatiform

Parsiyel mol hidatiform gebeliğinizde ise, bebeğinize ait tanınabilir yapılar bulunabilir. Burada 1 adet anneye, 2 adet babaya ait genetik materyal söz konusudur. Bebeğiniz 69 (3x23) kromozom taşır.

İnvazif mol hidatiform

İnvazif mol, rahim kasınıza yayılmış olan mol gebeliğidir.

Koryokarsinoma

Koryokarsinoma, kanser davranışı gösteren, oldukça kötü seyirli bir tiptir. Üzüm salkımı tarzındaki kesecikler oluşur ve bebeğinize ait bölümler hiç görülmez.

Trofoblastik tümör

Plasental yerleşim bölgesinden kaynaklanan ve çok nadir görülen bir mol gebeliğidir. Plasentanın rahminize yerleşme bölgesindeki intermediyer hücreler bu gebeliğin oluşumuna neden olur. Ayrıca kemoterapiye de oldukça dirençlidir.

Hiç yorum yok: