3 Aralık 2008 Çarşamba

Gelelim Kimlerde Görüldüğüne;


Mol gebelik kimlerde daha sık görülür


Yurdumuzda sıklığı tam olarak bilinmeyen mol gebelik hastalıklarının oranı, ülkeler arasında önemli değişiklikler göstermektedir. Mol hidatiform, hastalıkların en sık görülenidir. Avrupa ve ABD 'de 1500–2000 gebelikte bir görülmektedir. En çok görülen uzak doğu ülkelerinde ise sıklığı 100 gebelikte bire kadar çıkmıştır. Koryokarsinom ise, yaklaşık 40.000 gebelikte bir oranında görülmektedir.


Mol gebelik, özellikle kadınlarda doğurganlık döneminin hastalığıdır. 15 yaşın altında ve 40 yaşın üzerindeki kadınların gebeliklerinde daha sık görülür. Mol gebeliğiniz kendiliğinden oluşabileceği gibi doğum, düşük veya dış gebeliğiniz sırasında da görülebilmektedir. Çok düşük yapmış olmanız riskinizi artırırken, çok doğum yapmış olmanızın koruyucu rolü olduğu uzmanlar tarafından kabul edilmektedir. Ayrıca istatistiklere göre, daha önce trofoblastik hastalık geçirmişseniz, tekrar aynı hastalığa yakalanma ihtimaliniz artmaktadır. Eşinizin 45 yaşın üstünde olması, A vitamini eksikliğiniz, hiç doğum yapmamış olmanız da risk faktörleriniz arasında sıralanmaktadır.


Mol gebeliğin tehlikeleri


Mol gebeliği geçiren hastaların yaklaşık %10–15'inde plasentaya ait hücreler gebeliğin bitmesinden sonra da çoğalmalarını sürdürürler. Çoğalan plasenta hücreleri çeşitli yollarla diğer organlara yayılabilir. Yani akciğer ve vajinaya yayılmakla birlikte, vücudun tüm organlarına yerleşebilir. Uygun bir şekilde tedavi mümkün olmadığında bu yayılımlar sonucunda ölümle sonuçlanabilir.


Mol gebeliğin belirtileri


Mol gebeliğiniz varsa, değişik sürelerde adet gecikmeniz olur.

Kanama en sık ve genellikle ilk görülen bulgudur. Kanamanız koyu kahve renkli akıntı veya kan nakli gerektirecek kadar fazla miktarda olabilir.

Bazen vajinanızdan üzüme benzer tanecikler düşebilir.

Bulantı ve kusmanız olması olasıdır. Bu durum normal gebelikte görülen bulantı ve kusmalarla aynı olur.

HCG düzeyinizin çok yüksek olması sonucu, rahminiz aşırı gerilir ve hiperemezis gravidarum denilen aşırı bulantı ya da kusmanız olabilir.

Gebeliğinizin erken döneminde preeklampsi (hipertansiyon vb.) bulgularınızın saptanması GTH riskinizi düşündürmelidir.

Görülen genel hastaların yaklaşık yarısında, rahimleri gebelik haftasına göre beklenenden büyüktür.

%2–7 hastada ise, tiroid hormonunun fazla salgılanmasına bağlı hipertiroidi belirtileri görülür.

Hiç yorum yok: