18 Ocak 2010 Pazartesi

Probiyotik Yiyecekler Nelerdir?

Probiyotik yiyecekler doğal olarak kendinden probiyotik olanlar ve daha sonradan probiyotikleştirilmiş olanlanlar olmak üzere 2 Gruba ayrılır:


1-Doğal olarak probiyotik özelliği olan yiyecekler:Kefir,kımız gibi fermante süt ürünleri yine turşu,selamuralar gibi bazı yiyeceklerdir.


2-Dışarıdan probiyotik mayaların,bakterilerin eklenmesiyle probiyotik özelliğe sahip olan yiyeceklerde; bebek mamaları,bazı meyve suları,süt ürünleri,bazı katkılı yağlar ve yoğurt ürünleridir.

Bir yiyeceğin probiyotik özellik taşıması için öncellikle canlı kalabilmesi yani sindirim enzimleri,safra tuzlarından etkilenmeden kalın bağırsağa kadar canlı olarak ulaşabilmesi gerekir,güvenli olması gerekiyor.

Bizim için sağlığa zararlı herhangi bir etkisi olmaması gerekir.Sağlıklı bir besinin içine eklenmesi gerekir,Probiyotik etkisini göstermesi gerekir.

Bu üç özelliği bulndurmayan,bakterileri bulunduran yiyeceğe probiyotik yiyecek diyemeyiz ve probiyotik özellik taşımaz.

Örneğin;yoğurt ta laktabasin türü bakterilerle elde edilir ancak içerisinde bulunan bu kültürler kalın bağırsaklarımıza kadar canlı kalmazlar.Bu yüzden gerçek anlamda probiyotik ürünler değillerdir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Dostum. Bu blogu şaşırtıcı. Nasıl bu kadar iyi hale getirebilirsiniz?