20 Temmuz 2009 Pazartesi

Zengin ülkelerde çocuk istismarı

Çok sayıda gözlemciyi şoka uğratan rapora göre, çocuk nüfusun hemen hemen yüzde 10'u istismara uğruyor

Bilim dergisi Lancet'ta yayımlanan bir araştırmaya göre, çocuk istismarı yüksek gelirli nüfusa sahip ülkelerde sanılandan çok daha yaygın durumda.



17 aylıkken gaddarca öldürüldü


İngiliz bilim dergisinde araştırma sonuçlarını yayımlayan bilimadamları, sanayileşmiş ülkelerde yılda yaklaşık olarak her on çocuktan birinin kötü muameleye maruz kaldığını söylüyor.


Araştırma ekibi bu vakalardan çok azının yetkililer tarafından soruşturulduğuna dikkat çekiyor.


Raporda kötü muamele ile çocukların ihmal edilmesi, ya da cinsel, duygusal yahut fiziki yönden sömürü ve şiddete maruz kalması kastediliyor.


Raporun yazarları, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri merkezli araştırmacılar.


Çok sayıda gözlemciyi şoka uğratan rapora göre, çocuk nüfusun hemen hemen yüzde 10'u istismara uğrarken, bu vakaların sadece yüzde 10'u yetkililer tarafından soruşturuluyor.

Lancet raporunda, yerel sağlık görevlileri, doktorlar ve okulların konuya yeterli ilgi göstermediği ve çocukların korunmasına yönelik hizmetlerde büyük eksiklikler olduğu yazılı.


Araştırmacılar, çocukları korumaktan sorumlu yetkililerin, okulların ve sağlık kurumlarının çok daha yakın bir işbirliği içinde çalışması gerektiğini söylüyor.


Çocuk istismarının erken teşhisinin büyük önem taşıdığı, çünkü müdahale edilmezse bu çocukların bir çoğunun yetişkin çağlarda bunalıma sürüklendiği, ya da şiddete yöneldiği kaydediliyor.


Rapor, İngiltere'de gaddarca öldürülen 17 aylık bir bebeğin istismar edildiği ortadayken neden engellenemediğine dair kamuoyunda hararetli bir tartışmanın yaşandığı döneme rastgeldi.

Hiç yorum yok: