4 Kasım 2008 Salı

Bebek ve Beslenme

Bebeklerde beslenmeyi üç gruba ayırabiliriz.
1- Anne Sütü İle Beslenme (Tabii beslenme)
2- Anne Sütü + Mama (Karışık beslenme)
3- Mama İle Beslenme (Suni beslenme)

1- Anne Sütü İle Beslenme

İlk aylarda bebeğin ideal besin kaynağı anne sütüdür. İlk günlerde gelen kolostrum (ağız) denilen anne sütünün yerini başka hiçbirşey tutamaz. Bebeğe kolostrum emzirerek ilk aylarda onu hastalık etkenlerine karşıda korumuş olursunuz.
Anne sütü hem bebeğinizin gereksinimlerini daha iyi karşılar hem de daha kolay sindirilir, ancak bazı nedenler bebeğinizi mamayla beslemenizi de gerektirebilir.
Bebeğin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi önerilmektedir. Mamaya başladıktan sonra anne sütüne dönmeniz mümkün olmayabilir, çünkü bu tür beslenme, bir süre sonra bebeğin anne memesini almamasına yani emmemesine neden olur.
Sütün gelmesi için memelerin emzirilerek uyarılması gerekir; bebeğiniz emmezse memelerdeki süt yapımı durur.
Bebek ilk 6 ay anne sütü ile beslenmeli 6. aydan itibaren sadece anne sütü veya mama bebeğin ihtiyacını karşılamaz. 6. aydan sonra ek beslenmeye başlanmalıdır.

2- Anne Sütü + Mama
Bebeğin anne sütü ile beraber anne sütüne tamamlayıcı olarak başka bir besin ile beslenmesine denir. Anne sütü ile beslenen bebek sık aralıklarla uyanabilir. Bebeğin aşırı derecede ağlaması anne sütünün miktarca yeterli olmadığını gösterebilir. Bu durumda bebeğin 1 hafta aralıklarla tartılması gerekir. Bebeğin kilo artışı normalin altında ise (günde 20 gr’dan az haftada 150 gr’dan az) karışık beslenmeye geçilebilir.

3- Mama İle Beslenme

Uygun şekilde yapılmak koşulu ile mama ile beslenen bebek, anne sütü alan bebek kadar iyi bir büyüme ve gelişme gösterir. Mama ile beslenmede bebeğe verilecek besinin bileşimi bebeğin gereksinimlerini karşılayacak miktarlarda ve uygun oranlarda olmalıdır. Doğumdan sonraki ilk günlerde annede hiç süt yoksa hazır mamalara geçilir. Mama ile besleme bebeğin ayına ve kilosuna göre uygun şekilde ilk aylarda 2,5 - 3 saat arayla beslenir.

Hiç yorum yok: