11 Aralık 2009 Cuma

Hamilelik ve Güzellik

Hayatınızın en anlamlı günlerini yaşıyorsunuz, bebeğinizi kucağınıza almak için sabırsızlanıyorsunuz değil mi? Dünyanın en güzel annesi olmaya hazır mısınız? Hamilelikte döneminde güzellik önerileri ve özel sorunların özel çözümleri burada!


Kuruyan Cilt



Hamilelikte döneminde cildinizde aşırı kurumalar meydana gelebilir. Cildinizi ne zaman gergin hissederseniz mutlaka nemlendirici krem sürün. Nem kaybını önlemek için bol miktarda su için.

Cilt temizliği için sabun kullanmaktan kaçının, çünkü sabun ciltteki tüm yağı emerek kurumasına neden olur. Jel ya da köpük temizleyici ürünleri tercih edebilirsiniz.


Hassas Ciltler

Hamilelik döneminde cilt türünüz değişebilir. Yağlı ciltler kuru ciltlere ya da hassas ciltlere dönüşebilir. Bu, hamilelikte sık rastlanan bir durumdur. Hassas cilde sahipseniz papatya içerikli krem ya da temizleme ürünlerini kullanabilirsiniz. Cildinizin rahatlamasına yardımcı olacaktır.


Kaşıntılar


Hamileliğin ilerleyen günlerinde göbek bölgesi ve bacaklarda kaşıntılar oluşabilir. Bu kaşıntılar zamanla geçecektir ama dayanılmaz hale geldiğinde hemen banyoya girip ılık bir duş alın ardından lavanta özlü krem ya da tatlı badem yağıyla masaj yapın.


Çatlaklar


Aniden kilo almak göbek, göğüs ve basen bölgesinde çatlakların oluşmasına zemin hazırlayabilir. Çatlakları önlemek için hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren tüm vücudunuza badem yağı sürerek masaj yapın. Badem yağı yoğun nemlendirme özelliğine sahiptir ve çatlak oluşumunu önlemek için etkili bir yöntemdir.


Çiller


Yaz mevsiminde hamileyseniz cildiniz güneş ışınlarına karşı daha duyarlı olabilir. Eğer yüzünüzde çiller oluşmaya başladıysa güneşe çıkmadan önce mutlaka 15 faktör korumalı güneş kremi sürün.


Cildinizdeki çilleri yok etmek istiyorsanız bitkisel formüller deneyebilirsiniz.


Çiğ patlıcan dilimlerini bir hafta boyunca her gün çillerin üzerinde gezdirin. Sürenin sonunda yok olduklarını göreceksiniz.

2 çay kaşığı rendelenmiş turpu 2 çay kaşığı ayranla karıştırın. Buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra turp tanelerini sıkıp atın. Çıkan suyu pamukla çilli bölgelere sürün. 5 dakika bekledikten sonra bol suyla durulayın. Bu uygulamayı 2 hafta boyunca haftada 2 kez uygulayın.


Cilt Lekeleri


Hamileliğin son üç ayında cildinizde lekeler oluşabilir. Bu lekeler genellikle doğumdan sonra geçer ve izi kalmaz. Doğumdan sonra geçmeyen lekeler için mutlaka bir cilt uzmanından yardım alın.

Kaynak

Hamileyken grip aşısı yaptırılabilir mi?

Grip salgını her geçen gün daha fazla tehlike saçıyor. Gebelik döneminde olanlar hastalıktan nasıl korunmalı?



Sonbahar ve kış aylarında oldukça yaygın olarak görülen grip son günlerde hepimizi tehdit eden, gündemden düşmeyen rahatsızlıklar arasında... Hamilelik döneminde gripten korunmamız için ise aşı olmayı atlamamamız gerek. Tabii ki doktor kontrolü altında…


Gripten korunma yöntemleri açısından son yıllarda grip aşısı oldukça gündemde... Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Banu Göker Özdemir doktor tarafından önerilmediği taktirde grip aşısının hamilelere ilk üç ayda uygulanmaması gerektiğini belirtiyor.

Grip aşısı zayıflatılmış inaktive virüsten elde edildiği için, yapılan çalışmalarda gebelik üzerinde bugüne kadar olumsuz bir etkisi gösterilmemiştir. Yine de doktor tarafından mutlak önerilmediği takdirde bebeğin organlarının geliştiği ilk üç ayda uygulanmamalıdır. Sağlık Bakanlığı’nın da bu konudaki önerisi, yüksek riskli grupta bulunan anne adaylarının ilk üç aydan sonra aşılanması yönündedir. Grip aşısı aynı zamanda emziren annelere de güvenle yapılabilir.


Grip, gebelik esnasında ortaya çıkarsa hastalık daha ağır seyredebilir


Grip mevsimi başladığında anne adayları da bu enfeksiyona yakalanabilir. Normalde bu virüsün, bebeğe geçmesi ve olumsuz bir etki yaratması beklenen bir durum değildir. Hamileliğin kendisi de tek başına gribe yakalanmak için bir risk faktörü oluşturmaz.

Genellikle anne adayları sağlıklı ve genç bireylerden oluştuğu için gribin istenmeyen etkilerinin ve ciddi komplikasyonlarının görülmesi nadirdir. Ancak bu komplikasyonların gebelik esnasında ortaya çıkması durumunda daha ağır seyredebileceği göz önünde bulundurmalıdır.

Kaynak

Özellikle gebeliği sonbahar- kış aylarına denk gelen anne adayları, grip aşısı ile ilgili olarak, kadın hastakları ve doğum uzmanlarından bilgi almaları ve ancak doktorunun gerekli gördüğü durumlarda aşı olmaları doğru olacaktır.

1 Aralık 2009 Salı

Çocuğum Okula Hazır mı?


Bir çocuğun okula başlayıp başlamayacağına, 1 yıl daha anaokuluna, anasınıfına gitmesinin mi daha iyi olacağına yoksa okula başlamasının çocuk için daha uygun olduğuna karar vermek her aile için kolay olmayabilir. Bu kararı verirken anaokulu öğretmenlerinin, çocuk doktorlarının ve başlaması düşünülen okul yönetiminin fikri çok önemlidir.



Aile bu kararı verirken çocuğunu iyi gözlemlemelidir. 'Çocuk okul için hazır mı, yoksa bir yıl daha anasınıfına mı gitmelidir' sorusunu sorarken her çocuğun gelişiminin, bulunduğu yerin farklı olduğu göz önüne alınmalıdır. Arkadaşları okula başlıyor diye çocuk hazır olmadığı halde okula başlatılmamalıdır. Başka insanların düşüncelerinden çekinip çocuğun üzülmesini engellemek amacıyla çocuğu henüz hazır olmadığı halde okula yollamak çocuğun başarısız olmasına ve tüm okul hayatının bundan etkilenmesine neden olur. Aynı zamanda okula hazır bir çocuğun yanlış kararla 1 yıl daha anaokuluna gönderilmesi de bazı çocukların sıkılmasına, anaokuluna gitmek istememesine neden olabilir.


Anne baba olarak çocuğu farklı bir gözle görüyor olabileceğiniz için mutlaka anaokulu öğretmenleri, okul yönetimi ve çocuk doktorunuzla ortak bir karar vermeyi tercih edin.


Çocuğunuzun okula hazır olup olmadığını gözlemlerken aşağıdaki sorulardan yararlanabilirsiniz:


Sosyal ve Duygusal Gelişim

Kendi duygu ve düşüncelerini söyleyebiliyor mu?


Hayal kırıklıklarıyla başa çıkabiliyor mu? Yenilgiyi kabullenebiliyor mu?


Kendi isteklerinden grup içinde vazgeçip gruba uyum sağlayabiliyor mu?


Aynı şekilde kendi düşünce ve isteklerini grup içinde savunabiliyor ve uygulayabiliyor mu?

Bağımsız mı, anne babadan uzun süre için ayrılıp yaşıtlarıyla iletişim kurabiliyor mu?


Çocuğun kendine güveni var mı?


Kendi kendine meşgul olabiliyor mu?

Zeka Gelişimi

Adını yazabiliyor mu? Yaşını oturduğu yeri, adresini söyleyebiliyor mu?


1 saat sakince oturup dikkatini bir konuya verebiliyor mu?


Renkleri şekilleri bilip açıklayabiliyor mu?

10 a kadar sayabiliyor mu?


Küçüklük-büyüklük, azlık-çokluk, kısalık-uzunluk kavramlarını anlayabiliyor mu?

Anlaşılır bir şekilde konuşabiliyor mu? Dilbilgisi açışından doğru cümleler kullanıyor mu?

Dinlediği kısa bir hikayeyi tekrar anlatabiliyor mu?


Şarkıları, parmak oyunlarını ezberleyebiliyor mu?


Mantıksal düşünebiliyor, olayların arasındaki bağlantıları anlayabiliyor mu?

Şekilleri, sayıları, nesneleri gruplandırabiliyor mu?

Ezber oyunlarını (memory gibi), yap boz oyunlarını oynayabiliyor mu?


Fiziksel Gelişim


Boyu , kilosu yaşına göre normal mi?

İyi görebiliyor, duyabiliyor mu?

Sağlık açışından dayanıklı mı, yoksa sürekli geçirdiği hastalıklar nedeniyle hassas mı? Çok sık hasta oluyor mu?


Kendi başına giyinip soyunabiliyor mu?

Düğmeleri, fermuarları kendi başına açıp kapatabiliyor mu?

Tek ayak üstünde zıplayabiliyor, geri geri yürüyebiliyor mu?


Kendisine gösterilen hareketleri tekrarlayabiliyor mu?


Kalemi baş ve işaret parmağı ile düzgün tutabiliyor mu? Çizginin dışına taşırmadan boyayabiliyor mu?

Makası rahat kullanıp basit el işlerini yapabiliyor mu? Çizgiyi takip edip belli şekilleri kesebiliyor mu?

Kaba motorik gelişimi normal mi? Tırmanabiliyor, dengesini sağlayabiliyor mu? (Örneğin bisiklete binebiliyor, dar bir yükseklikte dengesini koruyarak yürüyebiliyor mu? )

Yukarıdaki noktalar ayrıca anne babaların çocuklarını okula hazırlarken de dikkat etmeleri gereken, çocuklarına destek vermeleri gereken hususlardır.

Çocuğunuzla evde oyun oynarken kaybetmeyi, hayal kırıklarını kabullenmeyi öğrenebileceği imkanlar yaratın. kızma birader gibi oyunlarda üzülmesin diye hep kazanmasını sağlamayın.

Evde küçük küçük görevler sorumluluklar verin. Kendi işlerini kendisi halledebilmeyi öğrenmesi için imkan ve destek verin.


Çocuğunuza yeterli hareket imkanı verin. Zıplayamayan, dengesini sağlayamayan, ince motorik gelişimi geride kalan bir çocuk, şekilleri çizmede yazı yazmada zorlanır. Zikzak koşamayan çocuk zikzak bir şekil çizmede de zorlanır, daire çevresinde koşamayan bir çocuk daire şekli çizmede de zorlanır. Kaba motorikle ince motorik arasındaki bağı unutmayın.


Çocuğunuzun kendisini ifade etmesine imkan verin ve bu konuda onu destekleyin, dinleyin.

Yaşıtlarıyla aynı grupta faaliyetler yapmasana olanak yaratın. Grup bilincine alışmasını sağlayın. Özellikle tek çocukların grup içinde kendilerini savunmayı ya da isteklerinden vazgeçebilmeyi öğrenmeleri için özelikle desteklenmeleri, sosyal faaliyetlerde bulunmaları gerekir. Spor grupları, hobi grupları okul öncesi çağda çok önemlidir.


Çocuğunuzun bir işe dikkatini verip konsantre olması çok önemli. Aynı anda birçok işi yapmayı seven bir çocuksa, tek bir iş üzerinde dikkatini toplamasına yardımcı olun. Bir konu üzerinde yoğunlaştığında övün.


Kendi başına, hiçbir büyük olmadan oyun kurmasına, tek başına meşgul olmasana imkan yaratın, destekleyin.


S. Nil Tuncalı